(01) 479 88 00 video-podpora@arnes.si

V Braziliji je 12. novembra 2015 potekal IGF 2015 (Internet Governance Forum). V njegovem sklopu se je odvijal tudi panel o nevtralnosti interneta (A Dialogue on “Zero Rating” and Network Neutrality). Na razpravo na panelu je bil iz Slovenije povabljen dr. Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije, ki se je v razpravo vključil oddaljeno, iz lokacije Arnesa in z uporabo videokonferenčnega sistema WebEx, ki se je uporabljal na celotnem IGF forumu. Vso dogajanje v Braziliji, vključno s vključitvijo vseh govornikov, ki so se priključevali preko interneta, je bilo mogoče v živo spremljati preko IGF-jevega YouTube kanala. Zato je tudi Slovenski internetni forum (SIF) na Arnesu organiziral skupno spremljanje tega dogodka.

Razprava o nevtralnosti interneta je posebej pomembna po zadnjih dogodkih ob sprejemu uredbe o enotnem digitalnem trgu s kontroverznimi določili o internetni nevtralnosti, ki jih je Evropski parlament sprejel mesec prej. V Sloveniji obstaja močno zavedanje vpliva nevtralnosti interneta za prihodnji razvoj države in EU. To dokazujejo dejavnosti posameznikov, ozaveščenih institucij, nevladnih organizacij in obstoječa zakonodaja. Zato je pomembna tudi aktivna prisotnost na dogodkih, kot je IGF.

Enourni čas pred začetkom panela v Braziliji je bil namenjen splošni razpravi o upravljanju interneta in o internetni nevtralnosti, po zaključku panela (predvidoma dve uri) pa je bilo še nekaj časa, da se strnejo misli.

Ogled posnetka na YouTube (izvajanje dr. Dušana Cafa je od 1:20:20 naprej):

Ogled na YouTube:

igf-logo

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)